7 cech dobrego burgera - sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Prawdziwy, dobry burger to coś więcej niż kotlet w zwykłej bułce - to unikalna kompozycja odpowiednio dobranych składników, które tworzą niepowtarzalne połączenie. Liczy się nie tylko rodzaj elementów, ale też ich jakość. Sprawdź, jakimi cechami musi wyróżniać się dobry burger!

Jak mięso, to tylko wołowina

Nie da się zaprzeczyć, że mięso jest najważniejszym składnikiem prawdziwego burgera. W tradycyjnym amerykańskim burgerze rolę pierwszoplanową gra oczywiście wołowina. Nie może to być jednak pierwsze lepsze mięso, lecz partia o określonym udziale tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się antrykot, rostbef, łopatka lub udziec.

Kotlet do burgera powinien być też odpowiednio przygotowany. Mięso najlepiej zmielić tuż przed smażeniem - nie należy go długo wyrabiać ani nadmiernie przyprawiać. Około dwucentymetrowe kotlety wystarczy posolić i popieprzyć tuż przed obróbką cieplną, a następnie smażyć lub grillować po kilka minut z każdej strony.

Dany duet mięsa z bułką

Najlepsza bułka do burgera to taka, która jest miękka, a jednocześnie zbita. Zdecydowanie nie nadają się wypieki typu kajzerka czy ciabatta, sprawdzi się jednak bułka maślana. Powinna być na tyle duża, by pomieścić wszystkie składniki. Efekt lekkiego chrupania można uzyskać, na moment grillując bułkę tuż przed podaniem.

Ser o właściwej konsystencji

Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem dobrego burgera jest ser. Najlepszym wyborem będzie tu angielski Cheddar - jasnopomarańczowy ser o nieco ostrym smaku. Oczywiście można też sięgnąć po inne gatunki, jednak należy pamiętać, by nie były zbyt twarde ani zbyt miękkie. Ser powinien delikatnie się rozpuścić i stać spoiwem dla składników. Nie może jednak wylewać się z bułki.

Świeże warzywa

Warzywa to bardzo ważny element burgera, który dodatkowo dostarcza nam wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Najlepiej, gdy pochodzą od lokalnych dostawców. Dzięki temu masz pewność, że są świeże, a ich transport wiąże się z minimalnym wpływem na środowisko naturalne. Warto przy tym sięgać po produkty z upraw ekologicznych, które spełniają wysokie normy narzucone przez przepisy Unii Europejskiej.

Burger w sosie własnym

Najlepsze restauracje serwują burgery z sosami przygotowanymi według oryginalnych receptur. Nie ma tu miejsca na gotowe produkty z marketów. Oczywiście nie oznacza to, że skład sosu musi być skomplikowany - z powodzeniem sprawdzi się samodzielnie przyrządzony BBQ bądź połączenie musztardy i ketchupu lub majonezu.

Lokal, w którym zjesz burgera

Dobrze przygotowanego burgera najlepiej jeść w klimatycznym lokalu. Swobodna atmosfera miejsc takich jak Pasibus sprawia, że jedzenie w gronie rodziny czy przyjaciół staje się prawdziwą przyjemnością. Restauracja serwująca prawdziwe burgery Zielona Góra wykorzystuje wyłącznie najwyższej jakości składniki, co przekłada się na smak i aromat tych niepowtarzalnych dań!

A co wtedy, gdy serwujesz burgery w zaciszu własnego domu? W takim wypadku również warto zadbać o odpowiednią atmosferę. Dobre wino i smakowite dodatki uatrakcyjnią posiłek i sprawią, że prawdziwe domowe burgery będą smakować jeszcze lepiej!